Rețeta noastră de cozonac te va încânta cu fiecare felie moale și aromată.

Rețetă de Cozonac Pufos : Tradiție Într-o Bucățică Dulce
Descriere
Descoperă rețeta perfectă pentru un cozonac pufos și delicios, cu o aromă bogată de vanilie și coajă de lămâie. Bucură-te de tradiție și savurează fiecare felie moale și aromată alături de cei dragi! Timp de preparare, instrucțiuni și sfaturi pentru un cozonac perfect!
Pentru a pregăti acest cozonac pufos cu umplutură de rahat și nucă, este important să țineți anumite ingrediente la temperatura camerei înainte de a începe procesul de preparare. Iată cum puteți proceda:
Laptele: Măsurați cantitatea necesară de lapte și lăsați-l să ajungă la temperatura camerei, sau încălziți-l ușor înainte de a începe procesul de preparare.
Drojdia: Dacă folosiți drojdie proaspătă, scoateți-o din frigider și lăsați-o să ajungă la temperatura camerei pentru a se activa corespunzător. Dacă utilizați drojdie uscată, nu este necesar să o lăsați la temperatura camerei înainte de utilizare.
Untul și ouăle: Dacă utilizați unt și ouă, scoateți-le din frigider cu aproximativ o oră înainte de a începe prepararea, astfel încât să ajungă la temperatura camerei.
Ingrediente
Pentru umplutură:
Pentru uns:
Mod de preparare
- Într-un bol mare, dizolvați drojdia în laptele călduț și adăugați o lingură de zahăr. Lăsați-o să se activeze timp de 5-10 minute, până când începe să facă spumă.
- Într-un alt bol, amestecați restul de zahăr cu coaja rasă de lămâie și portocală, ouăle, zahărul vanilat sau extractul de vanilie, mixati pana ouale se albesc(5 min.)
- Adăugați amestecul de ouă peste drojdie.
- Adăugați făina treptat și sarea, amestecând continuu, până când aluatul începe să se desprindă de marginile bolului.
- Lasam aluatul sa se odihneasca 10 min, acoperit cu o folie.
- Urmeaza incorporarea grăsimii.
- Am reinceput framantarea aluatului si am turnat cate putin ulei, in 3-4 transe. Nu se toarna urmatoarea portie pana ce nu este incorporata cea anterioara!
- Aceasta etapa dureaza 20 min, timp in care incorporam toata grasimea(untul+uleiul)
- In aceasta etapa se dezvolta reteaua de gluten din faina, adica se formeaza firele acelea care dau elasticitate aluatului.
- Cu palmele unse cu putin ulei i-am dat o forma de bila (am tras colturile peste mijloc si apoi am intors aluatul cu fata neteda in sus) si l-am pregatit pentru dospire. Am bagat castronul cu totul intr-o punga mare de plastic pe care am inchis-o cat mai bine.
- Am preincalzit cuptorul la 50 C si apoi l-am decuplat. Am bagat castronul cu aluat in cuptorul caldut si am inchis usa acestuia. L-am lasat la dospit 30-40 de minute.
- Am răsturnat aluatul pe masa ușor unsa cu ulei și l-am întins in forma de dreptunghi groasa de 1 deget.
- Am împăturit aluatul mai întâi in 3, aducând marginile laterale peste treimea medie. Am obținut un dreptunghi mai lung ale cărui capete le-am adus iar peste partea din mijloc.
- Am acoperit aluatul cu plastic si l-am lăsat sa se odihnească 10 minute pe masa de lucru.
- L-am împărțit in porții egale a câte 500 g fiecare.
- Am format patru bile pe care le lăsam 10 min acoperite cu folie
- Intre timp pregătim umplutura amestecând nucile prăjite și măcinate nu prea fin, cacaoa, zaharul si laptele fierbinte.
- Am luat pe rand cate o bila de aluat si am intins-o sub forma de dreptunghi ( cca. 40 cm x 25 cm). Deasupra am presarat 1/4 din mixul de cacao, zahar si nuca. Apoi am rulat nu foarte strans formand un sul.
- Am obținut 4 rulade pe care le-am impletit doua cate doua.
- Am pregatit formele de cozonaci si le-am tapetat cu hârtie de copt..Am asezat cu grija cozonacii impletiti in ele.
- Am bagat formele in pungi de plastic inchise si le-am introdus din nou in cuptor, la dospit(cuptorul a fost preincins la 50 C si apoi decuplat)
- Am lasat cozonacii la dospit timp de 1- 1,5 ore
- Am incins cuptorul la 170 C (caldura sus, jos)
- Am uns cozonacii inainte sa-i bag la cuptor! Am presarat putin susan.
- Cozonacii se coc timp de 40-45 min(dupa primele 20 min se acopera cu hartie de copt)
Nota
- Atenție: Asigurați-vă că toate ingredientele sunt la temperatura camerei înainte de a începe procesul de preparare pentru a obține cel mai bun rezultat și pentru a facilita creșterea corespunzătoare a aluatului.
- Taie cozonacul în felii generoase și servește-l alături de o cană de lapte cald sau de o ceașcă aromată de ceai sau cafea.


Daca v-a placut incercati si Pasca a la Nicole, o altfel de pasca
Vizitati si http://retete-rapide.ro


[…] daca ti-a placut reteta mea, incearca siRețetă de Cozonac Pufos : Tradiție Într-o Bucățică Dulce […]