Dulciuri Rețete

Rețetă de Cozonac Pufos : Tradiție Într-o Bucățică Dulce

Rețeta noastră de cozonac te va încânta cu fiecare felie moale și aromată.

Rețetă de Cozonac Pufos : Tradiție Într-o Bucățică Dulce

Dificultate:BeginnerTimp de preparare:3 ore Timp de coacere, fierbere, prăjire: 45 de minuteTimp de odihnire: minuteTimp total:3 ore 45 de minutePorții:2 porțiiCalorii:300 kcal Cel mai bun anotimp:Potrivită în orice anotimp

Descriere

Descoperă rețeta perfectă pentru un cozonac pufos și delicios, cu o aromă bogată de vanilie și coajă de lămâie. Bucură-te de tradiție și savurează fiecare felie moale și aromată alături de cei dragi! Timp de preparare, instrucțiuni și sfaturi pentru un cozonac perfect!
Pentru a pregăti acest cozonac pufos cu umplutură de rahat și nucă, este important să țineți anumite ingrediente la temperatura camerei înainte de a începe procesul de preparare. Iată cum puteți proceda:
Laptele: Măsurați cantitatea necesară de lapte și lăsați-l să ajungă la temperatura camerei, sau încălziți-l ușor înainte de a începe procesul de preparare.
Drojdia: Dacă folosiți drojdie proaspătă, scoateți-o din frigider și lăsați-o să ajungă la temperatura camerei pentru a se activa corespunzător. Dacă utilizați drojdie uscată, nu este necesar să o lăsați la temperatura camerei înainte de utilizare.
Untul și ouăle: Dacă utilizați unt și ouă, scoateți-le din frigider cu aproximativ o oră înainte de a începe prepararea, astfel încât să ajungă la temperatura camerei.

Ingrediente

  • Pentru umplutură:

  • Pentru uns:

Mod de preparare

  1. Într-un bol mare, dizolvați drojdia în laptele călduț și adăugați o lingură de zahăr. Lăsați-o să se activeze timp de 5-10 minute, până când începe să facă spumă.
  2. Într-un alt bol, amestecați restul de zahăr cu coaja rasă de lămâie și portocală, ouăle, zahărul vanilat sau extractul de vanilie, mixati pana ouale se albesc(5 min.)
  3. Adăugați amestecul de ouă peste drojdie.
  4. Adăugați făina treptat și sarea, amestecând continuu, până când aluatul începe să se desprindă de marginile bolului.
  5. Lasam aluatul sa se odihneasca 10 min, acoperit cu o folie.
  6. Urmeaza incorporarea grăsimii.
  7. Am reinceput framantarea aluatului si am turnat cate putin ulei, in 3-4 transe. Nu se toarna urmatoarea portie pana ce nu este incorporata cea anterioara!
  8. Aceasta etapa dureaza 20 min, timp in care incorporam toata grasimea(untul+uleiul)
  9. In aceasta etapa se dezvolta reteaua de gluten din faina, adica se formeaza firele acelea care dau elasticitate aluatului.
  10. Cu palmele unse cu putin ulei i-am dat o forma de bila (am tras colturile peste mijloc si apoi am intors aluatul cu fata neteda in sus) si l-am pregatit pentru dospire. Am bagat castronul cu totul intr-o punga mare de plastic pe care am inchis-o cat mai bine.
  11. Am preincalzit cuptorul la 50 C si apoi l-am decuplat. Am bagat castronul cu aluat in cuptorul caldut si am inchis usa acestuia. L-am lasat la dospit 30-40 de minute.
  12. Am răsturnat aluatul pe masa ușor unsa cu ulei și l-am întins in forma de dreptunghi groasa de 1 deget.
  13. Am împăturit aluatul mai întâi in 3, aducând marginile laterale peste treimea medie. Am obținut un dreptunghi mai lung ale cărui capete le-am adus iar peste partea din mijloc.
  14. Am acoperit aluatul cu plastic si l-am lăsat sa se odihnească 10 minute pe masa de lucru.
  15. L-am împărțit in porții egale a câte 500 g fiecare.
  16. Am format patru bile pe care le lăsam 10 min acoperite cu folie
  17. Intre timp pregătim umplutura amestecând nucile prăjite și măcinate nu prea fin, cacaoa, zaharul si laptele fierbinte.
  18. Am luat pe rand cate o bila de aluat si am intins-o sub forma de dreptunghi ( cca. 40 cm x 25 cm). Deasupra am presarat 1/4 din mixul de cacao, zahar si nuca. Apoi am rulat nu foarte strans formand un sul.
  19. Am obținut 4 rulade pe care le-am impletit doua cate doua.
  20.  Am pregatit formele de cozonaci si le-am tapetat cu hârtie de copt..Am asezat cu grija cozonacii impletiti in ele.
  21. Am bagat formele in pungi de plastic inchise si le-am introdus din nou in cuptor, la dospit(cuptorul a fost preincins la 50 C si apoi decuplat)
  22. Am lasat cozonacii la dospit timp de 1- 1,5 ore
  23. Am incins cuptorul la 170 C (caldura sus, jos)
  24. Am uns cozonacii inainte sa-i bag la cuptor! Am presarat putin susan.
  25. Cozonacii se coc timp de 40-45 min(dupa primele 20 min se acopera cu hartie de copt)

Nota

  • Atenție: Asigurați-vă că toate ingredientele sunt la temperatura camerei înainte de a începe procesul de preparare pentru a obține cel mai bun rezultat și pentru a facilita creșterea corespunzătoare a aluatului.
  • Taie cozonacul în felii generoase și servește-l alături de o cană de lapte cald sau de o ceașcă aromată de ceai sau cafea.
Cuvinte cheie:cozonac pufos, pufos, aromat, oua, unt, lapte, nuci, cacao

Daca v-a placut incercati si Pasca a la Nicole, o altfel de pasca

Vizitati si http://retete-rapide.ro

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *