Dulciuri Rețete

Rețetă Mucenici Moldovenești Pufoși– Pas cu Pas

Rețetă Mucenici Moldovenești Pufoși– Pas cu Pas

Rețetă Mucenici Moldovenești Pufoși– Pas cu Pas

Dificultate:BeginnerTimp de preparare: 30 de minuteTimp de coacere, fierbere, prăjire: 40 de minuteTimp de odihnire: 40 de minuteTimp total: minutePorții:4 porțiiCalorii:300 kcal Cel mai bun anotimp:Potrivită în orice anotimp

Descriere

Mucenicii moldovenești sunt un desert tradițional delicios, preparat în special pe 9 martie, în cinstea Sfinților 40 de Mucenici. Acești colăcei pufoși, modelați sub forma cifrei 8, sunt copți, însiropați și glazurați cu miere și nucă, având o aromă irezistibilă de vanilie, lămâie și scorțișoară.
Aluatul este fraged și pufos datorită untului și laptelui, iar după coacere, mucenicii sunt înmuiați într-un sirop parfumat cu esență de vanilie și coajă de citrice. La final, sunt unși cu miere și acoperiți generos cu nucă măcinată, oferindu-le o textură crocantă și un gust bogat.
Această rețetă pas cu pas te va ajuta să obții cei mai buni mucenici moldovenești, perfecți pentru a fi savurați alături de cei dragi!

Ingrediente

Mod de preparare:

  1. Activarea drojdiei:
    Încălzește laptele (să fie călduț, nu fierbinte) și amestecă drojdia cu 1 lingură de zahăr și câteva linguri de lapte. Lasă să se activeze 10 minute.
  2. Pregătirea aluatului:
    Într-un castron mare, cerne făina și adaugă praful de sare, coaja de lămâie, zahărul vanilat și oul (dacă folosești). Toarnă drojdia activată și începe să frămânți. Adaugă treptat untul topit și laptele rămas, până obții un aluat elastic și moale.
  3. Dospirea:
    Acoperă aluatul cu un prosop curat și lasă-l la dospit într-un loc cald, timp de 1 oră, până își dublează volumul.
  4. Modelarea mucenicilor:
    Împarte aluatul în bucăți egale. Rulează fiecare bucată într-un sul lung și subțire, apoi formează cifra „8”. Așază mucenicii în tava tapetată cu hârtie de copt.
  5. A doua dospire:
    Lasă mucenicii la dospit încă 20-30 de minute.
  6. Coacerea:
    Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge mucenicii cu unt topit și coace-i timp de 20-25 de minute, până devin aurii și ușor rumeniți.
  7. Prepararea siropului:
    Fierbe apa cu zahărul până se topește complet. Adaugă esența de vanilie și coaja rasă de lămâie.
  8. Finalizare:
    După ce mucenicii s-au răcit puțin, scufundă-i în sirop pentru câteva secunde. Unge-i cu miere și presară nucă măcinată din belșug.

Notes

  • Acești mucenici cu unt sunt pufoși și aromati, perfecți pentru orice sărbătoare! 😊
Cuvinte cheie:mucenici moldovenești, rețetă mucenici, mucenici pufoși, mucenici cu miere și nucă, mucenici tradiționali, mucenici de casă, aluat mucenici, mucenici însiropați, mucenici 9 martie, mucenici cu unt, rețetă tradițională mucenici, desert românesc, mucenici de post, mucenici copți

Pofta buna!

daca v-a placut reteta, incercati si Placinta Dobrogeana: Secretele Retetei Traditionale din Dobrogea

vizitati si http://retete-rapide.ro

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *